Voor werkgever en werknemer: exit-mediation
Exit-mediation is een vorm van bemiddeling die wordt ingezet wanneer werkgever en werknemer in goed onderling overleg hun arbeidsrelatie willen beëindigen. Met exit-mediation stellen ze zichzelf in staat om goede en duidelijke afspraken te maken. Wij beschikken over diverse ervaren mediators die gespecialiseerd zijn in exit mediation.
Exit-mediation: op goede voet uit elkaar
Met ‘exit’ wordt gedoeld op het vertrek van de medewerker uit de organisatie. Uiteraard zijn er nog steeds veel werknemers en werkgevers die met ruzie uit elkaar gaan, maar exit mediation is er juist op gericht op een goede voet uit elkaar te gaan. Op die manier wordt een slepend proces voorkomen en weten beide partijen snel waar ze aan toe zijn.
Wanneer exit-mediation?
Er zijn diverse redenen om als werkgever en werknemer uit elkaar te gaan. In alle gevallen kan exit mediation een goede manier zijn om het afscheid te regelen. Enkele voorbeelden:
– Met wederzijds (werkgever en werknemer) goedvinden
– Opzegging door de medewerker
– Opzegging (door werknemer of werkgever) tijdens proeftijd
– Opzegging door de curator bij faillissement van de werkgever
– Opzegging door werkgever na toestemming UWV Werkbedrijf
– Ontslag op staande voet
In alle bovengenoemde gevallen kan exit-mediation zinvol zijn. Maar wat zijn nu precies de voordelen van exit-mediation ten opzichte van bijvoorbeeld een gang naar de rechter of eigenhandig optreden? Enkele voordelen op een rij:
– Met een neutrale derde verloopt het gesprek veel beter
– De mediator zorgt voor voldoende tijd voor overweging en overleg zodat er niets overhaast wordt besloten
– De mediator ondersteunt partijen in de interpretatie van de regelgeving
– Er kan vrijblijvend nagedacht worden over mogelijke afspraken – pas als de vaststellingsovereenkomst is getekend zijn partijen gebonden aan hun afspraken
– Een mediation kan snel starten en afgerond worden