Familie mediation
Mediation is een vorm van bemiddeling die toepasbaar is onder veel verschillende omstandigheden. Binnen mediation is familie mediation is een tak die zich specifiek bezighoudt met conflicten spelen binnen families, bijvoorbeeld bij een conflict rondom een nalatenschap.
Familie mediation: voor wie?
Familie mediation is een specialisatie binnen de mediation waarbij men zich bezighoudt met conflicten op gezins- of familieniveau. In het algemeen valt er een aanzienlijke diversiteit aan conflicten onder familie mediation, waarbij bijvoorbeeld te denken valt aan conflicten bij:
– Nalatenschappen
– Oud zeer
– Familieruzies
– Zorg- en omgang
– Conflicten in familiebedrijf
Speelt één van deze problemen ook in jouw familie? Dan kan mediation een uitkomst zijn.
Therapie of mediation?
Soms wordt mediation verward met therapie, vooral in de familiesfeer. Hoewel er vaak een therapeutische werking uitgaat van een goed gesprek dat als doel heeft de relaties binnen de familie te verbeteren, is mediation bepaald niet hetzelfde als therapie.
Het doel bij familie mediation is het oplossen van een specifiek en afgebakend conflict. Therapie gaat vaak veel verder en richt zich ook op algemene emotionele welzijn van de partijen.
Welke leden van de familie?
Meestal nemen er slechts twee partijen deel aan een mediation. Maar bij familie mediation is dat aantal niet zelden veel hoger. Zo komt het regelmatig voor dat ouders en kinderen gezamenlijk meedoen. Ook mediation tussen broers en zussen komt vaak voor.
Wanneer er sprake is van een conflict in een familiebedrijf nemen vaak de vennoten en eventueel hun partners deel. Kortom, iedereen die een belang heeft bij de oplossing van het conflict kan deelnemen aan de familie mediation.