Bij mediation lossen partijen onder begeleiding van een onafhankelijke bemiddelaar samen met de wederpartij het conflict op. Deze mediator helpt partijen de belangen en standpunten helder te krijgen.
Over het algemeen volstaat één mediator per zaak; bij eendaagse mediations, complexe commerciële zaken of als er veel partijen zijn geschiedt de mediation soms door twee mediators.
Mediation naast rechtspraak betekent dat de rechtbank of het gerechtshof waar uw procedure loopt u wijst op de mogelijkheid te kiezen voor mediation. Dit kan schriftelijk: beide partijen ontvangen een brief met daarin een informatiebrochure, de mediation zelftest en een antwoordformulier.
Ook kan de rechter tijdens een zitting aangeven dat uw zaak geschikt is voor mediation. Hij zal u en de wederpartij dan mediation voorstellen.
U kunt ook zelf de mediationfunctionaris waar elke rechtbank en gerechtshof over beschikt benaderen. Hij geeft antwoord op uw vragen, benadert de wederpartij met uw voorstel tot mediation, helpt de partijen bij het vinden van de juiste mediator en organiseert de eerste afspraak.